Zoeken

6 tips om te SUPPEN op koud waterOké, het is winter. Het water is koud. Maar je hebt de smaak van het SUPPEN te pakken en kan het niet laten. Dus bereid je voor op het SUPPEN op het koud water.  


Graag geef ik je enkele tips:


1. Check de weersvoorspellingen en maak een plan

Kijk niet alleen of de zon schijnt. Zorg er ook voor dat je de luchttemperatuur, watertemperatuur, windsnelheden, eventueel getijden en stromingen kent tijdens het SUPPEN.

De windrichting kennen is heel belangrijk, vooral als je een lange trip plant. Start tegen de stroom op en tegen de wind in.  Zo kan je niet verrast worden wanneer je moet terugkomen. 😊 Het weer kan in deze tijd van het jaar onvoorspelbaar zijn en daardoor kunnen de watercondities snel veranderen.

2. Kledij

Het is van vitaal belang dat je droog, warm en veilig blijft.

Je winterkleding hangt ook af van wat voor soort suppen dat je van plan bent. 

Een wetsuit is altijd een goede optie, omdat deze je ook beschermt tegen cold shock moest je in het water vallen.  Vergeet je muts en handschoenen niet bij heel koude temperaturen!

Meer weten over kledij: check dit!


3. Check je SUP

Is je opblaasbare SUP wel geschikt om te gebruiken bij koudere temperaturen?  Check de druk van je board, vooral als je het opgeblazen hebt bewaard gedurende een bepaalde periode. Streef naar 1.38 bar / 18 PSI aangezien je board hoger in het water zal liggen en door de stijfheid makkelijker door het water glijdt.  In de winter ga je dus meer druk geven. 

4. Wees klaar om in het water te vallen: LEASH + Reddingvest

Als je dan toch in het water belandt, is niet alleen een leash (riem) belangrijk maar ook een reddingsvest van goede kwaliteit. Je moet deze items het hele jaar door bij je hebben, maar vooral in de winter.

Als je in koud water terechtkomt, kan je een ‘koudwaterschokreactie’ (cold shock) krijgen. Je natuurlijke drang is om in het water te slaan en te zwemmen. Beter is om proberen te drijven totdat de schok afneemt. Rustig blijven en rustig ademen is ook belangrijk. Een reddingsvest geeft je extra veiligheid. Het zal je helpen te drijven om je energie en ademhaling te sparen voordat je weer op je board probeert te komen.

En als je eenmaal weer op het droge bent, zorg er dan voor dat je je op de juiste manier opwarmt. Wil je meer weten over de cold shock:  klik hier

5. SUP met vrienden

Ga op stap met een sup-buddy. Het is veiliger maar ook veel leuker. Wie gaat anders die mooie foto van jou nemen met op de achtergrond de winterzonsondergang?

Vind je niemand? Zorg er dan voor dat je iemand vertelt waar je heen gaat en hoe laat je terug zal zijn.

6. SUPkit

Het water op gaan tijdens de winter brengt toch verhoogde risico’s met zich mee. Het is dus heel belangrijk dat je over de juiste uitrusting beschikt om je veilig te houden. Voorzie je dry bag met tenminste één droge reserve laag die water- of winddicht is. Neem voldoende water en voedsel mee voor de beoogde afstand en neem een paar snacks om jezelf van brandstof te voorzien. Neem je opgeladen gsm mee. Berg deze in een spatwaterdichte telefoonhoes op.Kortom, als je het water respecteert, vooruit plant en je grenzen kent, ben je klaar om te gaan winter-suppen.

Doe het veilig en stuur je verhaal met of zonder foto naar an@xconscious.be of plaats het hieronder, of op mijn forum 😊 . Ik geniet graag mee!

39 keer bekeken

Benieuwd naar meer info?

Via onderstaand inschrijvingsformulier krijgt u toegang tot de laatste trends en events in zake alle leuke dingen in het leven, rust en vertraging.  Via deze weg geef je toestemming om opgenomen te worden in onze database.  Je kan ten allen tijde uitschrijven. Uw gegevens worden met  respect behandeld. Meer informatie vindt u via onderstaande link.

Schrijf je in voor de SUP-conscious nieuwtjes