top of page

VOORDELEN VAN SUP (STAND-UP- PADDLEBOARD)

Bijgewerkt op: 13 sep. 2019


VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

een activiteit voor iedereen

SUP is een van de weinige sporten die even plezant kan zijn voor rustige mensen als voor extreme sportjunkies. Jij bepaalt de intensiteit. Cruisen op een paddleboard over een glasachtig meer, racen op een meer of een zware paddletocht tegen de stroom van een rivier in of op de zee.

gemakkelijk aan te leren

SUPPEN leer je snel. Je hebt echt niet veel oefening nodig om de techniek onder de knie te krijgen. Als je eenmaal hebt geleerd om recht te staan en je board om te draaien, ben je vertrokken. Je regelt zelf je snelheid. Het is dus niet zoals surfen waar de wind alles bepaalt.

Val je van je paddle, dan geraak je er gemakkelijk weer op.

• een sociale activiteit

SUP is een van de weinige sociale watersporten. Het is gemakkelijk om met een vriend te babbelen. Als je kleine kinderen hebt, kunnen ze samen met jou op het bord zitten. Dit maakt deze sport een stuk toegankelijker dan surfen of waterskiën.WORK-OUT

• volledige lichaamstraining

Hoewel SUP heel eenvoudig te leren is, is het een perfecte training voor jouw lichaam. Bijna elke spier in het lichaam wordt gebruikt tijdens paddleboarding. De beenspieren zijn nodig om het evenwicht te bewaren. De armen, rug en schouders worden gebruikt om het paddleboard in het water voort te stuwen. Ook je hoofd- en buikspieren zijn constant aan het werk.

• lage impact

Op vlak water biedt SUP een zachte krachttraining, die effectief is zonder inspannend te zijn. Je bouwt een vorm van fitheid op met een laag risico op letsels en overmatige belasting.

• cardiotraining

1 tot 2 uur suppen is een goede cardiotraining. Als je jouw hartslag wil verhogen, kan je het tempo opdrijven zonder schade aan te richten. Het is zeer zacht voor je spieren en gewrichten. Als je aan het racen bent of de golven achterna zit, is het een bloedstollende cardiovasculaire training die de longcapaciteit en het uithoudingsvermogen vergroot.

uithoudingsvermogen

Als je het suppen onder de knie hebt, kan je jouw uithoudingsvermogen verder trainen. Zodra je merkt dat je balans verbetert en je spieren niet zo moe worden, dan voel je dat je uithoudingsvermogen toeneemt.

• spierkracht

Het is een ideale manier om spieren en kracht op te bouwen op een rustige manier. Het is verder een ongelooflijk effectieve manier om slank te blijven. Je kan tot 400 of meer calorieën per uur verbranden, waardoor spiermassa ontstaat die energie opslokt. Door op deze manier overtollig gewicht te verbranden, verminder je de belasting van probleemgebieden zoals onderrug en knieën.

• Handig bij revalidatie

Vanwege de lage impact van de sport kan paddleboarden een handig hulpmiddel zijn voor mensen die tijdens hun revalidatie hun kracht op een rustige manier opnieuw willen opbouwen.BALANS & MINDFULNESS

balans en evenwicht

Om aan stand-up paddleboarding te doen, moet je rechtop op het bord staan, wat veel stabiliteit en beenkracht vereist om het evenwicht te bewaren. Dit helpt je niet alleen om een ​​goede balans te hebben tijdens paddleboarden, maar verhoogt ook je focus en balans in ander dagelijkse activiteiten. stressvermindering

Water kalmeert jou op natuurlijke wijze en lichaamsbeweging helpt om jouw stress te verminderen. Tel daarbij op de rustgevende geluiden terwijl je over het water glijdt, het gevoel van daadwerkelijk te lopen op water en het ritme van je slag. Jouw stress verliest zijn greep op jou, smelt weg en jij kan loslaten.

Ultieme zen en flow

Tijdens een sessie op je board verdwijnen de zorgen van buitenaf want het is alleen jou en het water. Je gaat volledig op in de ervaring, je bent je volledig bewust van elke spier in je lichaam. Psychologen noemen deze toestand 'flow', waar je helemaal bent opgegaan in iets wat net moeilijk genoeg is om je volledige aandacht op te eisen. Het is hetzelfde gevoel van opmerkzaamheid als tijdens een zen-meditatie of mindfulness. Wist je dat mindfullness leidt tot een beter geheugen en meer creativiteit en empathie? Verbinding met de natuur

Op het water wordt iedereen rustig, je maakt contact met de natuur. Dit heeft een positief effect op je mentale gezondheid en je houding. Dat je ondertussen ook extra vitamine D uit de zon te haalt, is altijd mooi meegenomen.

Wil je meer weten over SUP en stressvermindering? Lees dan het artikel “WAAROM KAN

SUP BOARDING STRESS VERMINDEREN?”

372 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page