top of page

Wat doe je aan bij het Suppen:

Bijgewerkt op: 22 sep. 2020

Bereid je voor op plezier, avontuur en SPLASH of

Of kies je ervoor op een veilige manier stap voor stat te leren SUPPEN :) 


Voor iedereens wat, jij bepaalt. Al wil ik het natuurlijk ook veilig houden. Bij koude temperaturen en begin van het seizoen doe we een surfpak aan.


Wat doe je zoal aan?

  • Badkledij (zwempak, bikini, zwemshort)

Afhankelijk van de temperatuur:

  • Surfpak (Mei/Juni - Sept/okt)

  • T-shirt en legging/short (in de zomer)

  • Surfschoenen of waterschoenen (op sommige plaatsen verplicht) 

Wat breng je zeker mee?


  • Zonnebrandcrème

  • Zonnebril 

  • Koordje voor je zonnebril 

  • Water om te drinken 😊

Heb je niet alles in huis dan kan je ook enkele zaken lenen:

  • Surfpak

  • Reddingvest

  • Surfschoentjes

  • Koordje voor de zonnebril

  • Waterdicht zakje voor de GSM


Welk materiaal doe je aan bij welke temperatuur ?

Het temperatuur van het water verschilt sterk van plaats tot plaats en van het tijdstip in het jaar. Van 5 graden in de winter tot 20 graden in de zomer. Vanaf juni en een temperatuur boven de 20 graden volstaat een lycra top of een 2/1 pak. 

Al is het altijd oppassen in niet-natuurlijke diepe meren, daar kan het water van de diepte nog heel koud zijn ook in de zomer.

Vroeger in het jaar,  wanneer de temperatuur van het water lager is, heb je een dikker pak nodig.   

Vanaf september begint het water weer af te koelen en is het aangeraden om opnieuw een surfpak aan te trekken. Of op zijn minst impactvest dat je ook beschermt tegen een koude impact.



Suppen is een totaal beleving🐢🐢




Hierbij enkele leuke adresjes om het juiste materiaal uit te zoeken:


Nog enkele leuke extra attributen:













Impactvest


Waarom beschermen tegen koud water

Hoe ontstaat een cold schock?

Een cold shock ontstaat ten gevolge van het plotse temperatuurverschil dat je lichaam ervaart wanneer het in aanraking komt met het koude water.

Je bloedvaten knijpen zich dan dicht om de organen te beschermen tegen afgekoeld bloed. Je hart moet dan harder gaan werken en je bloeddruk stijgt, waardoor je een hartstilstand kunt krijgen.

Je ademhaling neemt ook toe, iedereen kent wel het gevoel van naar 'adem happen' wanneer we in aanraking komen met koud water (bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of in de douche). Als je hoofd op dat moment onder water is, kun je water binnenkrijgen en verdrinken. Doordat je in paniek bent, kun je ook gaan hyperventileren (sneller ademen), waardoor het risico op bewusteloosheid toeneemt.

Ten slotte kan je door de verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ook bewusteloos raken en verdrinken.

Wanneer is water ‘te’ koud?

Een koudeschok kan eigenlijk altijd optreden, maar de intensiteit kan sterk verschillen. Bij 15 graden of minder spreken we van een maximale cold shock. Maar een cold shock kan ook optreden bij een temperatuur boven 15 graden. De schok is dan minder intens en dus ook minder gevaarlijk (maar daarom niet volledig ongevaarlijk).

Wat kun je doen om een cold shock te vermijden?

Laat je lichaam wennen aan het temperatuurverschil

Dompel eerst je voeten en polsen onder en daarna ook je romp en hoofd. Zo sluit je de grootste risico’s uit wanneer je daarna het water induikt.

En als het toch misgaat: hoe red je jezelf of anderen van een cold shock?

Word je toch verrast door het koude water en kom je in een cold shock terecht, dan is het van uiterst belang om in de eerste minuut je ademhaling onder controle te krijgen. Probeer daarom zo (relatief) rustig mogelijk te blijven. Wanneer je in paniek raakt, kan immers hyperventilatie optreden. Beweeg ook zo weinig mogelijk en probeer niet te zwemmen. Vraag hulp!! En probeer met leash je plank zo snel mogelijk bij jou te trekken of hulp te vragen aan iemand. Daarom is het ook belangrijk je Leash te gebruiken.

958 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page